Welke corona test

Wanneer moet je testen op corona en op welke manier?

Ondanks de verscherpte maatregelen en de hoge vaccinatiegraad in Nederland hebben we nog steeds te maken met een groot aantal coronagevallen. Zeker met het oog op nieuwe varianten zoals Omikron en de verminderde werking van de vaccins is het noodzakelijk om voorzichtig te zijn. Dat betekent niet alleen dat we ons aan de regels moeten houden, maar ook dat je moet testen als je coronagerelateerde klachten krijgt. Want 100% voorkomen kan nu eenmaal niet, en als je corona krijgt, is het van belang dat je het virus niet verder verspreid. Maar wanneer moet je nu eigenlijk testen? En moet dat een zelftest zijn of een test bij de GGD. Lees het hier. 

Testen bij corona gerelateerde klachten

flow flex zelftest

Het belangrijkst is het doen van een corona test bij klachten. Dit zijn de meest voorkomende corona klachten: 

 • Je bent verkouden. Dit houdt in dat je een neusverkoudheid hebt met een loopneus, niezen en keelpijn. 
 • Je bent benauwd of kortademig. 
 • Je hoest regelmatig. 
 • Je hebt verhoging tot 38 graden Celsius. 
 • Je hebt meer dan 38 graden koorts. 
 • Je ruikt en proef plotseling niks meer.

Een zelftest of test bij het GGD?

Als je een van de bovenstaande klachten hebt en dus het gevoel hebt dat je corona hebt, kun je er zowel voor kiezen om een zelftest te doen als een GGD test te doen. Is je zelftest negatief, maar blijven de klachten aanhouden, doe dan de volgende dag nog een zelftest. 

Als je meer klachten krijg of je reukvermogen en smaak verliest dan is het aan te raden om een test in te plannen bij het GGD. 

Testen bij contact met iemand met corona 

Als je contact hebt gehad met iemand met corona moet je in quarantaine als je niet beschermd bent tegen corona. Je moet je dan ook meteen laten testen bij het GGD of een zelftest doen. Na vijf dagen doe je nogmaals een test bij de GGD, is die negatief dan mag je uit quarantaine. Ben je wel beschermd tegen corona dan hoef je niet in quarantaine, maar test jezelf wel na vijf dagen bij he GGD. 

Testen voor en na de vakantie 

Sinds de coronapandemie begonnen is proberen landen te voorkomen dat mensen het virus vanuit een ander land meenemen. Daarom zijn op veel plekken de reisregels aangescherpt. Zo moet je binnen Europa altijd het internationale coronatoegangsbewijs laten zien. Dit bewijs kun je ophalen in de CoronaCheck-app van de overheid als je volledig gevaccineerd bent, een herstelbewijs hebt of een PCR test hebt laten doen die negatief is. 

Testen voor Frankrijk skivakantie

Alles over PCR-testen voor wintersport!
Je kunt deze test niet bij de GGD of via TestenVoorToegang laten afnemen. 

Bekijk altijd het reisadvies van de Nederlandse overheid om op de hoogte te zijn van de laatste regels, of je een test nodig hebt, welke test je nodig hebt en hoe oud de test maximaal mag zijn. Houd er ook rekening mee dat als je een tussenstop maakt je ook rekening moet houden met de regels in het land van je tussenstop. Bijvoorbeeld, als je een tussenstop hebt in de Verenigde Staten dan heb je altijd een vaccin nodig. 

Na de vakantie

Voor aankomst in Nederland moet je een gezondheidsverklaring invullen. Controleer vooraf of je luchtvaartmaatschappij een geprinte of digitale versie wil zien. De overheid heeft elk land een kleurcode gegeven om aan te tonen of er wel of geen corona is, en in welke mate je rekening moet houden met maatregelen.  

sneltest coronatest

Als je terugkomt van vakantie uit een land met geel of groen reisadvies dan wordt aangeraden om een test te doen na aankomst in Nederland, ook als je voor vertrek uit het land al een test hebt gedaan. Dit mag een zelftest zijn, maar kan ook bij de GGD. Kom je uit een gebied met een oranje of rood reisadvies dan moet je na thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Die periode kun je verkorten door op de 5e dag een coronatest te doen via de GGD. Het is overigens af te raden om af te reizen naar landen met een rode kleurcode. Mocht een land in kleurcode rood veranderen terwijl je er bent dan is het aan te raden om zo snel mogelijk te vertrekken, eventueel met behulp van de ambassade. 

Testen voor toegang

Wil je in Nederland de horeca, evenementen of culturele activiteiten bezoeken dan moet je een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Je kunt die ophalen in de CoronaCheck-app als je volledig gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt. Als je die niet hebt moet je binnen 24 uur en uiterlijk twee uur voor de activiteit een antigeentest doen. Je kunt hiervoor een afspraak maken op de website www.testenvoortoegang.nl. 

Wanneer zelftesten

In principe kun je niet vaak genoeg testen om te voorkomen dat corona verder verspreid maar het is sowieso aan te raden in de volgende gevallen:

 • Als je bezoek krijgt of zelf ergens op bezoek gaat. 
 • Als je naar je werk gaat. Als je in het onderwijs werkt of in de kinderopvang dan krijg je van de overheid zelftesten om uit te voeren. Probeer indien mogelijk zoveel mogelijk thuis te werken. 
 • Als je als leerling van het basisonderwijs of voortgezet onderwijs naar school gaat. Je krijgt dan twee zelftesten per week van de overheid. Het gaat hierbij om scholieren die in groep 6 of hoger zitten. Kinderen moeten de test onder begeleiding van een volwassene afnemen. 
 • Als je als student naar een MBO, HBO of universitaire opleiding gaat. 

Wanneer geen zelftest 

Er zijn ook een aantal gevallen waarin het juist af te raden is om zelf te testen. Het is dan beter of soms zelfs verplicht om een PCR test te laten doen bij het GGD Voor zowel kinderen als volwassenen is dit het geval als:

 • Iemand kwetsbaar is of ernstig ziek.
 • Iemand contact heeft gehad met iemand die kwetsbaar is. 
 • Iemand in quarantaine zit. Om die isolatie te beëindigen moet je altijd een test laten doen bij het GGD. 
 • Iemand minder dan 8 weken geleden positief is getest op corona bij het GGD.
 • Als iemand niet thuis kan werken en op het werk in aanraking komt met kwetsbare mensen. Voor mensen in de zorg wordt geadviseerd om een PCR-test te gebruiken. 

Continu nieuwe ontwikkelingen

pcr test

Zoals je ziet zijn er heel wat redenen om te testen en heel veel verschillende regels. Bovendien veranderen die regels ook nog eens regelmatig waardoor je snel achter de feiten aan zult lopen. Om te voorkomen dat dit gebeurd is het aan te raden om de website van de overheid regelmatig in de gaten te houden. Niet alleen voor de regels rondom testen bij coronaklachten, maar ook voor TestenVoorToegang en reizen naar het buitenland

Scroll naar top