Wanneer mag ik me laten testen?
Het laten testen op corona mag je bij de GGD doen wanneer je symptomen hebt die hierbij passen. Daarnaast is het vanaf december ook mogelijk om een corona test te doen als je bij iemand in de buurt bent geweest die corona heeft/had. Wanneer je een sneltest wilt doen, is de regelgeving net even anders. Zo kun je ook sneltest doen wanneer je van plan bent om naar het buitenland te gaan. Daarnaast is het ook mogelijk als je vanwege een privé reden getest wilt worden op corona.
Hoe oud mag de Coronatest voor reizen zijn?
Oostenrijk – PCR of antigeen (72 uur voor aankomst)
België – PCR (72 uur voor vertrek)
Tsjechië – PCR (72 uur voor vertrek) of sneltest (24 uur voor vertrek)
Denemarken – PCR of sneltest Rotterdam (24 uur voor vertrek)
Estland – PCR (72 uur voor aankomst)
Finland – PCR of antigeen sneltest (72 uur voor aankomst) of test bij aankomst/quarantaine
Frankrijk – PCR (72 uur voor vertrek)
Duitsland – PCR (48 uur voor aankomst; alleen in bepaalde landen)
Griekenland – PCR (72 uur voor aankomst)
Hongarije – geen
IJsland – facultatieve positieve test ten minste 14 dagen voor aankomst
Italië – PCR of Sneltest (48 uur voor aankomst)
Letland – elk type test (72 uur voor vertrek)
Liechtenstein – (zie Zwitserland en Oostenrijk)
Litouwen – PCR of sneltest (48 uur voor aankomst)
Luxemburg – test voor de opsporing van SARS-CoV-2-nucleïnezuur of sneltest (72 uur voor vertrek)
Malta – RT-PCR (72 uur voor vertrek)
Nederland – PCR (72 uur voor aankomst) EN sneltest op de luchthaven (4 uur voor de vlucht)
Noorwegen – PCR of snel antigeen (24 uur voor vertrek)
Polen – geen
Portugal – PCR (vasteland, Madeira) of PCR (Azoren) (72 uur voor vertrek)
Slowakije – RT-PCR test uitgevoerd in EU/Schengen-landen of het VK / sneltest uitgevoerd in Oostenrijk of Tsjechië
Slovenië – PCR of sneltest(48 uur voor aankomst)
Spanje – PCR (72 uur voor aankomst)
Zweden – PCR of Sneltest (48 uur voor aankomst)
Zwitserland – PCR test (72 uur voor vertrek)
Hoe werkt zo’n corona test?
Zowel bij een corona test bij de GGD als van een commerciële teststraat wordt er slijmvlies in de neus en/of keel afgenomen. Aan de hand van dit slijmvlies kan er bepaald worden of je een corona besmetting hebt. Bij de GGD gaat hier wat meer tijd overheen omdat de test naar een laboratorium wordt gestuurd. Hierdoor kan het tot twee dagen duren voordat je het resultaat te weten komt. De antigeentest die bij commerciële teststraten wordt gebruikt, kan in een kwartier aantonen of dat je besmet bent met het virus.
Hoe kan ik mij aanmelden voor een test?
Wanneer je wilt weten of dat je besmet bent met corona, zal je je moeten aanmelden voor de corona test. Hoe je dit precies doet, hangt onder andere af van de testlocatie waar je naartoe gaat. Zo werkt dit bij de GGD net even anders dan bij een commerciële teststraat. Bij een commerciële teststraat dien je namelijk persoonlijke gegevens in te vullen en voordat je de test doet, te betalen. Het betalen dien je aan het einde van het aanmeldingsproces te doen. Nadat er is betaald, staat de test afspraak ingepland en krijg je een bevestiging per mail. Neem deze bevestiging mee naar de desbetreffende teststraat. Het kan namelijk zijn dat je dit moet laten zien.
Ik ben te ziek / fysiek niet in staat om naar de testlocatie te komen, wat nu?
Als je te ziek bent om naar een teststraat te gaan, is dit natuurlijk erg vervelend. Echter, dit hoeft niet te betekenen dat je geen test kunt doen. Wel is het belangrijk dat je in die situatie contact opneemt met je huisarts of met de GGD. Samen kun je een beslissing maken over wat de beste oplossing is. Als er geen andere mogelijkheden zijn, kan het noodzakelijk zijn om een corona test aan huis te laten afnemen. Onderzoek hiervoor vooraf wel of er kosten aan verbonden zitten. Het kan namelijk zijn dat een test aan huis kosten met zich mee brengt.
Hoe krijg ik de uitslag en hoe lang duurt dit?
Wanneer je een corona test doet bij de GGD kan het enkele dagen duren voordat je het resultaat krijgt van de corona test. Dit hangt onder andere af van de drukte. Daarnaast kan het ook zijn dat je in de zorg of in het onderwijs werkt. In dat geval krijg je voorrang en ontvang je het resultaat van de test eerder. Als je in plaats van de PCR-test kiest voor een antigeentest, heb je het resultaat binnen een kwartier. Bovendien kun je over het algemeen erg snel terecht bij een commerciële teststraat. Hierdoor hoef je dus niet onnodig in quarantaine.
Wat kost een test?
Als je een corona test doet via de GGD, zitten hier geen kosten aan verbonden. Mocht je daarentegen liever een sneltest in Rotterdam willen doen, dan kost het wel geld om een test te doen. De kosten van een sneltest verschillen per testlocatie. Echter, in de meeste gevallen kun je al een betrouwbare sneltest doen voor 65 euro. Mocht je een grote groep willen laten testen, dan is de prijs per test lager. Om een groepsafspraak te maken, dien je contact op te nemen met een sneltest bedrijf. Zij kunnen je vertellen hoeveel geld dit precies zal gaan kosten.
Ik ben positief getest. Wat nu?
Als de uitslag van een corona test positief is, is dit erg vervelend om te horen. Het betekent namelijk dat je een corona besmetting hebt. In dat geval zal de GGD contact met je opnemen om te bespreken hoe het proces verder verloopt. Het is in ieder geval belangrijk dat je in quarantaine gaat en afstand houdt van iedereen. Onder iedereen vallen je huisgenoten uiteraard ook. Bovendien gaan zij tegelijkertijd met jou in quarantaine en mag iedereen pas uit de quarantaine als iedereen 24 uur klachtenvrij is. Laat bovendien je huisgenoten ook testen op het coronavirus. Zo weten ook zij of ze een besmetting hebben opgelopen en kan er worden vastgesteld hoe de besmettingen tot stand zijn gekomen.
Ik ben negatief getest. Wat nu?
Als je een negatieve testuitslag krijgt van een corona test, betekent dit dat je op het moment van testen corona vrij was. Houd hierna je gezondheid goed in de gaten en laat je nogmaals testen als je weer corona klachten krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je ook de geldende regels blijft oplopen. Dit om zo te voorkomen dat je een aantal dagen later alsnog het virus oploopt.
Overig
Onthoud goed dat er geen limiet zit aan het aantal corona testen dat per persoon gedaan mag worden. Als je dus nog een keer een directe aanleiding hebt dat je besmet bent met corona, dien je nogmaals een test te doen. Mocht je voor de rest nog willen beschikken over het laatste nieuws over corona, dan kun je kijken op de site van het RIVM. Bovendien staan daar ook de regels uitgelegd die op dat moment gelden. Hou de site dan ook goed in de gaten en voorkom dat je belangrijke informatie mist.
Waar moet ik zijn?
Als je een corona test wilt doen, is het allereerst belangrijk dat je bepaald naar welke testlocatie je gaat. Er zijn namelijk verschillende teststraten in Rotterdam. Zo kun je kiezen voor een van de GGD teststraten, maar het is daarnaast ook mogelijk om naar een commerciële teststraat te gaan. Kijk daarom bij het maken van de afspraak waar de testlocatie precies zit. Daarnaast krijg je ook een bevestiging per mail waarin uitgelegd staat waar je naartoe moet gaan. Zorg ervoor dat je op tijd bent op de testlocatie bent en neem een mondkapje mee. Daarnaast moet je jezelf ook kunnen identificeren en is het dus belangrijk dat je beschikt over een geldig legitimatiebewijs.
