Ventilatie coronavirus

Ventilatie en het coronavirus

Het coronavirus kan iedereen oplopen door het overdragen van kleine druppeltjes die verspreid worden als we hoesten, niezen of via speeksel overdracht. Vergeet hierbij niet dat je het ook via de handen kunt overdragen. Zonder dat je het zelf beseft kun je als besmet persoon het virus al verspreiden voordat je klachten hebt. Door het uitvoeren van een corona test kom je er het beste achter of je besmet bent of niet. In Nederland kan iedereen zich bij het optreden van milde klachten gratis laten testen bij bijvoorbeeld de GGD. Bij milde klachten kan gedacht worden aan bijvoorbeeld keelpijn, hoesten, plotselinge verhoging van lichaamstemperatuur, het verliezen van reuk of het veranderen van je smaak. Door juiste voorzorgsmaatregelen kan een besmetting verkleint worden. Enkele tips waaraan je dan kunt gaan denken.

Voldoende frisse lucht

De juiste ventilatie helpt jezelf om luchtweginfecties zoals de COVID-19 te voorkomen en tevens is het belangrijk voor een gezond en prettig woonklimaat of werkatmosfeer. Zet daarom op tijd een raam open, zorg voor ventilatieroosters of ga voor een airco zoals een mobiele airco 7000 btu die continu frisse lucht aanvoert. Je kunt je laten testen als je nog geen klachten hebt. Indien je het vermoeden hebt dat je dichtbij mensen in de buurt bent geweest die corona hebben of indien je een positieve uitslag van een zelftest hebt. 

Bij een goede ventilatie wordt er namelijk continu vervuilde lucht afgevoerd en frisse lucht naar binnen geleid. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de ruimtes voorziet van frisse lucht door ramen en deuren gedurende minimaal 15 minuten wijd open te zetten. Bij natuurlijke ventilatie zijn ramen of deuren voldoende zolang er maar doorvoer van frisse lucht is door bijvoorbeeld ramen of deuren aan twee zijden van een ruimte te openen. In het geval van mechanische ventilatie zoals door een centraal ventilatiesysteem of een onlangs gekochte airco dankzij het vinden van leuke mobiele airco aanbiedingen, is het belangrijk om te achterhalen of er voldoende capaciteit door het systeem gecreëerd wordt om jezelf van voldoende frisse lucht te voorzien. Onderhoud deze apparaten fatsoenlijk door regelmatig de roosters, filters en leidingen schoon te maken.

Zorg voor hygiëne

Een virus of infectie treedt vaker en sneller op indien de omgeving het ook toelaat of stimuleert. Het is hetzelfde als bij eten wat je verkeerd bereid door het aan te laten koken of te lang te bewaren. Er vormen zich bacteriën en andere narigheden. Door een juiste persoonlijke hygiëne zoals het voldoende wassen van je lichaam en dan met name je handen voorkom je eventuele besmetting. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan. Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze dan ook direct weg. Voorkom het handen schudden waardoor je bacteriën kunt overdragen en blijf zoveel mogelijk thuis. Oppervlakken, producten of spullen die je regelmatig aanraakt of gebruikt dien je wat vaker te voorzien van een poetsbeurt. In de zomer wil het nog al gauw warm worden wat leidt tot veel zweet en andere bacteriën, extra koeling in huis zoals mobiele-airco.nl adviseert kan hierbij de hitte en plakkerige momenten verkleinen.

Je kunt nog steeds wel besmet raken en het virus verspreiden, maar de kans hierop is flink kleiner geworden door zelf de juiste maatregelen te treffen. Door het regelmatig testen van jezelf of anderen die mogelijke risico’s vormen kan het virus en de verspreiding ervan vermindert worden in Nederland.

Scroll naar top