Hoge energiekosten verminderen

Ventileren, Kachel opstoken: Ga energie vergelijken

De afgelopen twee jaar ging het over veel verschillende maatregelen om het coronavirus in te dammen. Het begon met niet meer handen schudden, toen kwam het advies om vaker handen te wassen erbij, kwam de anderhalve meter afstand, het testen, de mondkapjes, lockdowns en al wat dan niet meer om maar een einde te maken aan de pandemie.

De ene coronamaatregel bleek effectiever dan de ander, en toen het aantal besmettingen een dusdanige vlucht nam bleek er al helemaal geen houden meer aan. Ergens gedurende de afgelopen twee jaar kwam er ook meer aandacht voor de juiste ventilatie in gebouwen. Wanneer een gebouw niet voldoende ventileert, is de kans er groter dat je het coronavirus er opdoet.

Isolatie

Goed geïsoleerde gebouwen met ruim voldoende aandacht voor ventilatie hebben geholpen het virus in te dammen. Ook in oudere gebouwen waar de ventilatie niet op orde was is er veel gedaan om er voor te zorgen dat er weinig mensen besmet zouden raken. Bijvoorbeeld door de ramen vaker open te zetten. Naast dat dit heeft gezorgd voor betere ventilatie zorgde het ook voor de komst van een probleem: in veel gebouwen was het de afgelopen tijd te koud.

Zo zijn er scholen bekend waarbij de kinderen met extra truien naar school moesten omdat ze het simpelweg te koud hadden. Ook werd hier en daar de kachel extra opgestookt om toch warm te kunnen zitten met de ramen open. Die kachel omhoog is in de winter van 2022 niet bepaald iets waar de boekhouder van zo’n gebouw om zit te springen. De energiekosten rijzen namelijk de pan uit, en iedere keer dat een kachel wordt opgestookt wordt er in een gebouw enorm veel gas verbruikt. Tijd dus om met een energievergelijker aan de slag te gaan.

Waarom energie vergelijken?

Onlangs werd bekend dat huishoudens in 2022 gemiddeld 86% meer geld kwijt zijn aan hun energierekening. Dat gaat vaak om enorme bedragen, die lang niet voor iedereen op te hoesten zijn. Als je contract binnenkort afloopt kun je je best zorgen gaan maken over de energierekening. Nu zit je misschien nog ‘veilig’ en kun je de energierekening nog betalen, binnenkort kan dat zomaar anders zijn. Via energievergelijkers online kun je zien waar je terecht kunt voor de voordeligste deal.

Misschien is het voor jou interessanter om eerst nog een tijdje een variabel tarief aan te houden, maar misschien is het ook wel interessant om al snel een vast maandbedrag per maand vast te stellen. Een energievergelijker helpt je hierbij om de juiste keuze te maken. Let hierbij op dat je ook kijkt naar de prijs per kubieke meter. Dat is de prijs die uiteindelijk betaalt, want het maandbedrag is uiteindelijk maar een voorschot.

Verbruik je meer dan ingeschat dan kan het zomaar zijn dat je aan het einde van het jaar moet bijbetalen, en dat kan dan maar beter met een zo laag mogelijke prijs per kubieke meter zijn. Dit staat echter allemaal beschreven bij de energievergelijkers, dus zo kun jij een goede keuze maken.

Scroll naar top