Test met CoronaCheck App

Kan ik de CoronaCheck-app ook gebruiken in andere landen in Europa?

Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland zien reisorganisaties een flinke stijging in de verkoop van vakanties naar het buitenland. De boekingen voor vakanties in de winter en de zomer zijn zelfs weer bijna op hetzelfde niveau als voor corona. Nu iedereen volop aan het nadenken is over vakantie in het buitenland rijst meteen de vraag of de CoronaCheck-app wel gebruikt kan worden in andere landen in Europa. 

Kun je de CoronaCheck-app in Europa gebruiken?

Het korte antwoord op de vraag of je de CoronaCheck-app kunt gebruiken is ´Ja´. In principe kun je de CoronaCheck-app in andere landen in Europa gebruiken. Helaas is het daadwerkelijke antwoord iets ingewikkelder. Je moet namelijk rekening houden met de volgende zaken:

  • De CoronaCheck-app is alleen geldig voor landen binnen de EU en Schengen. 
  • Ga je op reis buiten Europa dan is het CoronaCheck-app niet geldig. Voor alle landen zijn de regels verschillend. Je kunt ze vinden op de website van de Rijksoverheid.
  • Houdt er rekening mee dat de landen binnen de EU verschillende regels hebben om het land te betreden. Zo zijn er landen waar je alleen naartoe kunt als je ook een booster hebt, en landen waar een negatieve PCR-test Rotterdam alleen niet meer voldoende is. Bekijk de regels op de website van de Rijksoverheid. 

Coronapas regels per land 

Zoals gezegd kun je de CoronaCheck-app in de hele Europese Unie en de drie Schengenlanden Zwitserland, IJsland en Noorwegen gebruiken. Maar ondanks dat je de app kunt gebruiken moet je er rekening mee houden dat er per land afzonderlijke regels gelden. Voor veel landen moet je ook een gezondheidsverklaring invullen, voor andere landen is het Janssen-vaccin bijvoorbeeld niet geldig en soms heb je ook verplicht een booster nodig. We zetten hier kort de huidige regels voor de meest populaire Europese vakantielanden op een rijtje. Je kunt ze ook bekijken op de website van de overheid. 

Frankrijk 

Om Frankrijk te bezoeken moet iedereen vanaf 12 jaar een erewoordverklaring invullen. Je Coronatoegangsbewijs is alleen geldig as je volledig gevaccineerd bent. Dat wil zeggen dat je 2 vaccins (of 1 Janssen vaccin) en een booster hebt, of hersteld bent en twee vaccins hebt. Een herstelbewijs dat tussen de 11 dagen en 6 maanden oud is voldoet ook. 

Spanje

Iedereen vanaf 12 jaar heeft in Spanje een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest nodig. Je kunt hiervoor de CoronaCheck-app gebruiken. Een negatieve PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn bij aankomst, een antigeentest maf maximaal 48 uur oud zijn bij aankomst.  

Oostenrijk

Oostenrijk is een van de landen in Europa met de meest strenge coronamaatregelen. Je mag het land inreizen met je CoronaCheck-app, maar alleen als je volledig gevaccineerd bent of herstelt bent en ook een negatieve PCR-test kan laten zien. Deze testuitslag mag bij aankomst in Oostenrijk niet ouder zijn dan 72 uur. Heb je een boostervaccin dan hoef je geen PCR-test te doen. Heb je geen booster en ook geen negatieve PCR-test dan moet je 5 dagen in quarantaine. Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden deze regels niet.

België 

Ga je langer dan twee dagen naar België dan moet je voor aankomst een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Daarnaast moet je volledig gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben die niet ouder is dan 180 dagen of een coronatest overleggen. Deze test mag een PCR-test zijn die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst, of een antigeentest die niet ouder is dan 36 uur voor aankomst in België.

Terugreis naar Nederland

Net als dat er regels gelden voor bezoek aan het buitenland geldt dat andersom ook als je terug gaat naar Nederland. Kom je bijvoorbeeld uit een gebied met verhoogd risico dan is het in sommige gevallen verplicht om een coronatest te doen voor terugkomst in Nederland, en soms moet je zelfs in quarantaine. Nederland geeft alle landen een kleurcode te weten groen, geel, oranje of rood. De regels zijn afhankelijk van de kleurcode. Welk land welke kleurcode heeft, vindt je op de website van de Rijksoverheid. We zetten de kleurcodes en de gevolgen voor jouw reis hier op een rijtje:

Kleurcode groen

Het is veilig om af te reizen naar landen met een groene kleurcode. Als je reis vanuit een land uit de EU of Schengen met kleurcode groen, dan heb je niks nodig om terug te reizen naar Nederland. Gaat het om een land buiten de EU of Schengen, dan kunnen extra maatregelen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor het individuele reisadvies van de overheid. M

Kleurcode geel

Je kunt naar deze landen reizen, maar houd er rekening mee dat er risico’s aan verbonden zijn en dat er coronamaatregelen zullen gelden. Als je vanuit een van deze landen terugreist naar Nederland moet je waarschijnlijk een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs laten zien. Per land is dit verschillend, maar meestal kun je zonder problemen Nederland in als je volledig gevaccineerd bent en bij thuiskomst een zelftest doet. 

Kleurcode oranje

Het is niet aan te raden om naar deze landen af te reizen. Ga alleen als het noodzakelijk is. Reis je vanuit een van deze landen terug naar Nederland dan moet je een coronabewijs laten zien en mogelijk in quarantaine. De regels zijn per land verschillend. 

Kleurcode rood 

Het wordt afgeraden om naar deze landen te reizen. Dat kan te maken hebben met het aantal coronagevallen of ernstige veiligheidsrisico’s. Kom je toch terug uit een dergelijk land dan heb je een coronabewijs nodig en moet je mogelijk in quarantaine. 

Reizen tijdens corona 

Zoals je hebt kunnen lezen is het simpelweg downloaden van je CoronaCheck-app niet voldoende om zonder zorgen op reis te kunnen binnen Europa. Reizen tijdens de coronapandemie vereist wat voorbereiding en bovendien moet je continu de situatie in de gaten houden. De regels wijzigen regelmatig, het is aan de reiziger om op de hoogte te blijven. Controleer hiervoor regelmatig de website van de Rijksoverheid met de reisadviezen. Houd je vervolgens ook plaatselijk aan de geldende regels zodat je verantwoord op reis gaat. 

Scroll naar top